Figowiec
" FIGOWIEC "
1. Upiec ciemny biszkopt z 6-ciu jaj:
- 6 jaj ,3/4 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płask łyzeczka proszku o pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i zółtka. Dodać przesianą i zmieszaną z proszkiem do piecznia mąkę,lekko wymieszać
Wylać na formę i piec w temp. 160-180 oC ok. 30-40 minut
2. Upiec ciasto bakaliowe
- 20 dag pokrojonych fig suszonych
- 20 dag rodzynek
- 10 dag orzechów mielonych
- 10 dag orzechów krojonych
- 2 łyzki maki pszennej
- 12 białek
- 12 łyżek cukru kryształu
- 2 płaske łyzeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,dodac bakalie,makę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Dac na blaszkę wyłozoną pergaminem lub folią aluminiową. Upiec. Ostudzić upieczone ciasta i przełozyć masą
3. Masa
- 12 żółtek
- 6 łyżek cukru kryształu
- 2 kostki masła
Zółtka z cukrem ubic na parze.Ostudzić. Dodać do utartego masła. Ciemny biszkopt,masa,ciasto bakaliowe,posmarować masą i posypać tartą czekoladą lub mielonymi orzechami.
Pyszne,polecam
Smacznego !
Lucyna Malec
następna » |
---|