Figowiec

" FIGOWIEC "

1. Upiec ciemny biszkopt z 6-ciu jaj:

  • 6 jaj ,3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płask łyzeczka proszku o pieczenia

Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i zółtka. Dodać przesianą i zmieszaną z proszkiem do piecznia mąkę,lekko wymieszać

Wylać na formę i piec w temp. 160-180 oC ok. 30-40 minut

2. Upiec ciasto bakaliowe

  • 20 dag pokrojonych fig suszonych
  • 20 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów mielonych
  • 10 dag orzechów krojonych
  • 2 łyzki maki pszennej
  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaske łyzeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem,dodac bakalie,makę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.Dac na blaszkę wyłozoną pergaminem lub folią aluminiową. Upiec. Ostudzić upieczone ciasta i przełozyć masą

3. Masa

  • 12 żółtek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 2 kostki masła

Zółtka z cukrem ubic na parze.Ostudzić. Dodać do utartego masła. Ciemny biszkopt,masa,ciasto bakaliowe,posmarować masą i posypać tartą czekoladą lub mielonymi orzechami.

 

Pyszne,polecam

Smacznego !

 

Lucyna Malec

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com